Good Will Hunting


Aku nonton film Good Will Hunting ini karena rekomendasi temen yang bilang filmnya bagus. Pertama agak malas juga nontonnya, takut filmnya berat dan membosankan. Tapi gitu denger yang main Matt Damon, langsung deh, ”Pinjamkan sama aku!”

Ceritanya tentang Will (Matt Damon) yang genius, tapi Cuma bekerja sebagai cleaning service di MIT. Salah satu dosen di situ buat kompetisi gitu, siapa yang bisa nyelesaikan soal yang dia kasi bakal dapet reward. Si Will inilah yang berhasil memecahkan soalnya. Karena itu si dosen pun ngajak Will bekerja sama dan berniat menjadikan Will jadi orang yang sukses, secara dia genius gitu.

Tapi Will punya masalah emosi. Defensif banget. Akhirnya si dosen mengambil jalan untuk membawa Will ke psikolog. Uda berbagai psikolog yang didatangkan tapi tidak ada psikolog yang betah sama tingkah Will. Setiap psikolog yang mencoba menggali lebih dalam tentang diri Will, dia cepat-cepat memutarbalikkan kondisi, jadinya Will yang menerka-nerka kehidupan si psikolog. Makanya g ada yang tahan untuk menghadapi Will. Akhirnya si dosen membawa Will sama roomate dy pas kuliahan dulu. Namanya Sean (Robbin Williams).

Waktu hari pertama datang Will, tetap dengan teknik defensifnya selama ini. Setiap Sean mau mencari tahu lebih dalam dia mengarahkan pembicaraan ke topik lain. Sampai akhirnya dia melihat sebuah lukisan di ruangan Sean. Dari lukisan itu Will mencoba menjatuhkan Sean dengan mencoba mengungkap sisi gelap Sean apabila dilihat dari lukisan tersebut. Sean marah. Ampe ga tidur semalaman dia mikirin apa yang dibilang Will.

Jadi Sean juga gagal ngadapin Will??

Ya gak mungkinlah. Jadi estela itu Sean buat janji lagi untuk ketemu Will. Di situlah Sean memaparkan apa yang dia tau tentang Will dari kata-kata yang dikeluarkan Will.

Sean: Thought about what you said to me the other day. About my painting.
Will
: Oh
Sean
: Stayed up half the night thinking about it. Something occurred to me. I fell into a deep, peaceful sleep and haven’t thought about you since. You know what occurred to me?
Will
: No
Sean
: You’re just a kid. You don’t have the faintest idea what you’re talking about.
Will
: Why, thank you.
Sean
: It’s all right. You’ve never been out of Boston.
Will
: Nope
Sean
: So if I asked you about art, you’d probably give me the skinny… on every art book ever written. Michelangelo? You know a lot about him. Life’s work, political aspirations. Him and the pope. Sexual orientation. The whole works, right? I bet you can’t tell me what it smells like in the Sistine Chapel. You never actually stood there and looked up at that beautiful ceiling. Seeing that. If I ask you about women, you’ll probably give me a syllabus of your personal favorites. You may have even been laid a few times. But you can’t tell me what it feels like to wake up next to a woman… and feel truly happy. You’re a tough kid. I ask you about war, you’d probably ah throw Shakespeare at me, right? “Once more into the breach, dear friends.” But you’ve never been near one. You’ve never held your best friend’s head in your lap… and watched him gasp his last breath lookin’ to you for help. If I asked you about love, you’d probably quote me a sonnet, but you’ve never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes. Feelin’ like God put an angel on Earth just for you, who could rescue you from the depths of hell. And you wouldn’t know what it’s like to be her angel, to have that love for her be there forever. Through anything. Through cancer. And you wouldn’t know about sleepin’ sittin’ up in a hospital room… for two months, holding her hand, because the doctors could see in your eyes… that the terms “visiting hours” don’t apply to you. You don’t know about real loss, ’cause that only occurs when you love something more than you love yourself. I doubt you’ve ever dared to love anybody that much. I look at you. I don’t see an intelligent, confident man. I see a cocky, scared shitless kid. But you’re a genius, Will. No one denies that. No one could possibly understand the depths of you. But you presume to know everything about me because you saw a painting of mine. You ripped my fuckin’ life apart. You’re an orphan, right? Do you think that I’d know the first thing about how hard your life has been – how you feel, who you are – because I read Oliver Twist? Does that encapsulate you? Personally, I don’t give a shit about all that, because – You know what? I can’t learn anything from you… I can’t read in some fuckin’ book. Unless you wanna talk about you, who you are. And I’m fascinated. I’m in. But you don’t wanna do that, do you sport? You’re terrified of what you might say. Your move, chief.

keren banget kan si Sean, dari hanya menganalisis apa yang dibilang Will soal lukisannya dia bisa menebak gimana si Will (walau g bisa lihat secara keseluruhan).

aku harap nanti aku juga bisa sehebat Sean untuk melihat sosok kepribadian orang-orang yang ada di sekitar aku..🙂

5 thoughts on “Good Will Hunting

  1. Kata2 yg terakhir ah..
    “Makanya jgn main2 sama psikolog”
    Ampun kali..Takut aku skg klu mau ngomong ma devi.
    Slh2 dianalisis pula karakter aku kyk mana nanti..:D:D

    jgn2 komen aku ini pun dianalisis ma devi..Hehehee

    1. hemm,, maybe i should just delete my post..
      kayak yg dibilang sama kawan aku..
      takutny setelah baca review aku ini,, malah orang2 jadi makin berpikir negatif ama psikolog dan makin takut untung berhubungan dengan orang2 yg berkecimpung di dunia psikologi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s